Wednesday, January 9, 2008

Eurooppa neuvostoliittoilemassa

Apple vältti EU-tuomion

9.1. 15:11 Apple hieroi Euroopan unionin kanssa sopimuksen, jonka puitteissa se suostui laskemaan iTunes-musiikkikaupan hinnat Iso-Britanniassa samalle tasolle muun Euroopan kanssa.
Jos Apple ei olisi suostunut hinnanlaskuun, olisi se saattanut joutua lopulta mittaviin rangaistuksiin Euroopan komission toimesta. EU lopettaa tutkimuksensa tähän.
Brittiläiset ovat maksaneet iTunes-musiikista kymmenen prosenttia enemmän kuin euroa valuuttana käyttävien maiden kuluttajat. ITunes on maakohtainen eli britti ei voi ostaa musiikkia esimerkiksi Suomen iTunesista tai päinvastoin.
Applen mukaan korkeammat hinnat saarivaltakunnassa ovat johtuneet levy-yhtiöiden euroalueesta poikkeavasta tukkuhinnoittelusta. EU syytti Applea epäreilusta hinnoittelusta virallisesti huhtikuussa 2007.
Sopimuksen vaarana tosin voi teoriassa olla musiikkitarjonnan väheneminen Britannian iTunesissa. Apple sanoi harkitsevansa suhteitaan uudelleen jokaisen levy-yhtiön kanssa, joka ei laske tukkuhintojaan muun Euroopan tasolle puolessa vuodessa. Britannia on kuitenkin tärkeä markkina, joten levy-yhtiöt miettivät varmasti kahdesti ennen kuin vastaavat Applelle kielteisesti.
Alunperin komissio oli huolissaan, että pakotus oman maan iTunesin käyttämiseen rajoitti kuluttajien valinnanvaraa ja hinnoittelua. Nyt komissio kuitenkin katsoo, että iTunes on rakennettu maakohtaiseksi, jotta erilaiset tekijänoikeuslait voidaan ottaa huomioon, uutistoimisto AFP kirjoittaa.


http://www.itviikko.fi/page.php?page_id=46&news_id=2008750

Miksi hitossa Euroopan unionin virkamiehet käyttävät tuhansia miestunteja tuollaisen typerän ongelman kimpussa? Miksi Euroopan virkamiehet yrittävät sanella, mihin hintaan on sallittavaa myydä tuotteita ja mikä hinta on "epäreilua" kilpailua? Ensimmäisenä tulee mieleen tästä Neuvostoliiton suunnittelukomissio, jonka takia aina tavarat olivat jatkuvasti myöhässä, innovaatiot minimaalisia, lukuun ottamatta KGB:n agentien onnistuessa varastamaan jotain sotateknologiaa lännestä (Eräs panssarintorjunta ase), ja tehtaiden tuotantoluvut olivat suorastaan vääristyneitä. Ei todellakaan ihme, jos kokonainen muuri jouduttiin pistämään Itä-Berliinin ympärille, koska kansalaiset eivät saanneet tomaattia sen jouduttua mätänemään varikolla junan puuttuvan varaosan toimittamisen takia.

Todellisuudessa Euroopan unionin virkamiehillä ei ole tarvittavaa tietoainesta sanelemaan Applen yrityksen liiketoiminnasta. Toimitusjohtaja saa optioita menestymisensä mukaan ja potkut, mikäli osakkeenomistajat eivät saa katetta. Euroopan unionin virkamiehet voivat töpeksiä miten haluavat ja korkeintaan saavat siirron toiseen paperinpyöritysministeriöön. Muutenkaan virkamiehet yksinkertaisen talouslaskun ongelman takia eivät voi pyörittää taloutta, tai siis voivat, mutta millä hinnalla? Totalitarismi yhdistettynä alhaiseen elintasoon on hintana. Ei heillä ole intressiä, ei tietoa miljoonista hintasignaaleista, jotka ovat oma hajautunut järjestelmänsä ja ajavat kolmansien osapuolien etuja, kiitos lobbaajien.

Apple nimenomaan mainitsi tässäkin tapauksessa, että suuremmat hinnat johtuvat tukkuongelmista. Kerran uuden muistin tilaaminen viivästyi maahantuohan ongelmien takia, ei silloinkaan virkamiehet menneet povaamaan miljoonien sakkoa. Miten Apple mahtaa sille, että se on liikevoittoa haluava yritys, jonka täytyi nostaa hintoja saadakseen menetykset katetuiksi. Jos englantilaiset vaivaantuisivat tästä, perustakoon oman Itunesin tapaisen yrityksensä taikka ladanneet nekin Internetistä. En minäkään itke kansanedustajille, mikäli lempiravintolani hinnat nousevat euron tai pari. Miksi sitten verenimiät menivät Applen kimppuun?

Euroopan perustuslaki saisi tarkoin määrätä hallinnon tehtävät ja lopetettava tälläinen byrokraattinen hulluus, jonka takia korkeampien hintojen sijaan englantilaiset eivät saa Itunesista haluamiaan kappaleita! Varsinaista menestymistä, jos BMB:ssä renkaat ovat rikki. Kun ne saa korjatuksi, niin potkitaan ikkunat säpäleiksi. Kyseiset EU:n byrokraatit olisivat auttaneet maataan paremmin menemällä yksinkertaisesti johonkin yksityiseen firmaan kuin tekemään umpihulluja päätöksiä.

Muokkaus:

It-viikossa mainittiin viranomaisten suunnittelevan nyt hintakattoa tekstiviesteille. Kuitenkin operaattorit joutuvat nostamaan muiden palveluiden hintoja, jotta vaje täyttyisi. Tätä ilmeisesti EU:n viranomaiset eivät tajua. Heillä ei ilmeisesti ole edes alkeellistakaan tietoa, kuinka nykymarkkinatalous toimii. Miksi tälläisillä paskiaisilla on valtaa niin paljon?

2 comments:

Jukka Aakula said...

Tärkeästä asiasta puhut.

Toisaalta eikö kuitenkin jotain kilpailusäädäntöä tarvita markkinataloudessa aina.

Juuri telealalta muualle siirtyneenä suhtaudun ko alaan hiukan negatiivisesti. Puhelujen ja data accessin hinnat ulkomailta on minusta ongelma johon suon viranomaisten puuttuvan. Siinä ei kilpailu pelaa.

Ainakin hinnan näkyvyys pitäisi olla parempi: Elisa lähettääkin ulkomaille matkustavalle tiedot siitä paljonko puhelut maksavat maksimissaan mutta Sonera kai ei.

GoldenHawk said...

Taidat olla oikeassa kilpailulainsäädännön tarpeellisuudesta markkinataloudessa. Luin, että taloudellisesti vapaimmassa valtiossa, Hong Kongissa, on syntynyt luonnollisia monopoleja, jotka haittaavat tehokkaan talouden pyörintää. Jotta noista päästäisiin eroon, kannatan kilpailulainsäädäntöä ja jotta ei markkinoitaisiin valheellisesti jotain radioaktiivista vettä joka vie kaikki reumavaivat pois jne.

Toisaalta, jos kilpailulainsäädäntö on liian byrokraattinen, kuten se on useimmissa maissa, se estää pienyrittäjiä pääsemästä alalle. Isommat yhtiöt pystyvät lobbaajillaan ja lakimiesarmeijoillaan tekemään omia säädöksiään kilpailulainsäädäntöön jne.

Euroopassa on kymmeniä teleyrityksiä. Pakko heillä jokin suuri syy olla, että hinnat ovat niin korkeita ja joutuu nostamaan jostain muualta hintoja, jos byrokraatit päättävät, että hintoja on alennettava. Toi on hulluutta.

Hinnan näkyvyys ehkä se suurin ongelma onkin. Asiakkaat pystyisivät karttamaan, jos hinnat näkyisi, mikä pakottaa alentamaan hintoja...